#19 - Solliciteren, hét gesprek.

Solliciteren. Soms exciting omdat er misschien wel een nieuwe kans voor je klaar ligt, maar soms ook gewoon een pain in the ass om te doen. Je spendeert uren om je cv optimaal te maken en die knaller van een brief te schrijven om vervolgens binnen één dag in twee zinnen te horen krijgt dat ‘je het niet bent geworden…’. Lekker dan. 

 

Zeker als je net afgestudeerd bent kan je alle hulp gebruiken en delen we daarom de aankomende weken allemaal tips en tricks om ervoor te zorgen dat jij die droombaan meteen te pakken krijgt en geen 100 sollicitatiebrieven hoeft te schrijven! So let’s go! 

 

Eerst even een snelle recap, waar waren we gebleven.  

 

 

Het sollicitatieproces

Je kan het sollicitatieproces opdelen in verschillende fases of elementen. Het begint allemaal met oriënteren en je goed voorbereiden op de droombaan die je wilt bemachtigen. Dit onderwerp hebben we behandeld in de eerste blog van de maand. Vervolgens hebben we je CV op orde gemaakt en gepersonaliseerd naar jouw persoonlijke brand en een killer van een motivatiebrief geschreven. 

 

Al een hele hassle tot nu toe al, toch? Maar als je echt solliciteert op je droombaan is het natuurlijk meer dan waard! 

 

Vandaag gaan we werken aan je communicatie en overtuigingskracht voor hét sollicitatiegesprek

 

 

Hét gesprek. 

Ben je uitgenodigd voor een verdere kennismaking? Topper! Nu kun je je gaan voorbereiden op hét gesprek. Als eerst heb je vaak een kort introductiegesprek waarin het bedrijf een globale indruk van je wilt krijgen van wie jij bent. Val je in de smaak en heb je indruk gemaakt? Dan mag je door naar de volgende ronde waar je het meer gaat hebben over de inhoud van de functie en je dieper ingaat op je skills. Wat soms nog een extra onderdeel kan zijn voor je sollicitatie is een assessment. Dat is een kleine opdracht, die goed weergeeft wat je mogelijke job inhoudt, die ze je toesturen om te kijken of je goed in hun perfecte plaatje valt. Tot slot heb je vaak ook nog een gesprek waar je het gaat hebben over de arbeidsovereenkomsten (aka je SALARIS!|). 

 

 

Voorbereiding.

Als het goed is heb je tijdens het voorbereiden van je sollicitatie al goed onderzoek gedaan naar het bedrijf. De vraag ‘Waarom wil jij bij ons werken?’ staat vaak centraal bij het eerste gesprek. Dus je antwoord moet je paraat hebben. Do your homework, again. Bekijk de website en social media van het bedrijf nog een keer. Google het bedrijf om een ander perspectief ervan te krijgen en kijk naar actuele projecten waar ze gewerkt aan hebben. Dit kan jij mooi gebruiken als voorbeeld en laat je zien dat je jezelf goed hebt voorbereid en dus graag die baan wilt hebben. 

 

Kijk naar de sfeer van het bedrijf, hoe groot is het ? Wat is hun missie en visie? Wat spreekt je aan? Welke functie eisen vind je het het meest interessant. Welke kenmerken van het bedrijf passen goed bij jou als persoon? Waarom ben jij een goede match voor hun? 

 

Is het ook een tijdje geleden dat je je brief hebt geschreven? Pak deze er dan vooral weer even bij, want het is een afknapper als je niet meer weet wat je erin hebt geschreven. 

 

 

Communicatie skills & indruk maken

Weet ook met wie je het sollicitatiegesprek hebt. Staat er een naam in de uitnodiging? Zoek diegene dan op Linkedin en leer de naam goed uit je hoofd! 

 

Niet alleen moet je je praatje on point hebben maak je moet ook op je non-verbale communicatie letten. Let op je houding, je gezichtsuitdrukking en je handgebaren. Een groot deel van onze communicatie tenslotte non-verbaal. Kom je enthousiast en geïnteresseerd over? Lach je wel?! 

 

Ben je te vroeg, dan ben je op tijd. Ben je op tijd, dan ben je te laat. 

Deze heb ik ooit gehoord van een docent en is mij altijd bijgebleven. Zorg dat je 10 tot 15 minuten op je locatie aanwezig bent. Just to be sure and get yourself together. 

 

Extra tips om zelfverzekerd te zijn tijdens je gesprek? Check dan onze blog van rolmodel Elodie. 

 

 

Meeste gestelde vragen

 

  • ‘Vertel is iets over jezelf?’
  • ‘Waarom wil je hier werken?’
  • ‘Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?’ 
  • ‘Waar zie je jezelf over een paar jaar?’ 
  • ‘Hoe zouden anderen jou omschrijven?’
  • ‘Hoe ga je om met conflicten op de werkvloer?’

 

Dit zijn van die vragen waarvan je 100% zeker weet dat ze eraan komen. Voorbereiden dus. Zorg er dan ook even voor dat er niet al te veel clichés en containerbegrippen in voor komen. Geeft geen sociaal wenselijke antwoorden, waarvan jij denkt dat zij willen horen. Maar geeft gewoon oprecht en eerlijk antwoord. Recruiter prikken er vaak toch doorheen. 

 

 

Zelf vragen stellen

 

‘ Heb je nog vragen voor ons?’

 

Zeg nooit nee! 

 

Dit is een tekst. Een laatste test om te checken of jij je verdiept hebt in de functie. Zijn je vragen al beantwoord in het gesprek zelf? laat dit dan aan hun weten. Dat komt het wel over dat je erover nagedacht hebt. 

 

Omdat wij vaak zo graag die baan willen hebben vergeten we soms ook dat wijzelf hun daadwerkelijk iets te bieden hebben. En dat zij niet alleen jou ‘beoordelen’ maar jij hun ook eigenlijk. Ga tijdens het gesprek ook na bij je of het bedrijf wel echt bij je past. Ook hierover kan je hen nog vragen stellen. 

  • ‘Hoe is de werksfeer in jullie bedrijf?’
  • ‘Hoe kan ik mijzelf blijven ontwikkelen?’
  • ‘Waar willen jullie met het bedrijf/organisatie naar toe?’
  • ‘Hoe ziet een dag op deze afdeling eruit?’

Allemaal goede vragen om te stellen en te kijken of jij je er ook daadwerkelijk thuis gaat voel. 

 

 

Heb jij na het lezen van deze blog nog vragen over solliciteren? Stuur ons dan een dm op Instagram of mail naar info@leadyourfuture.nl