BLOG #15 - Alle dingen die je niet leert op school maar wel belangrijk zijn voor je carrière.

Op school leren we allerlei dingen. Het begint met de basis; lezen, schrijven en rekenen. Jaar na jaar wordt het steeds complexer, Duitse naamvallen, kansberekening en wat Willem II precies deed met Nederland. 

 

Zoals Nelson Mandela ooit zei “Educatie is het krachtigste wapen dat we kunnen gebruiken om de wereld te veranderen”. Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar ik vraag me vaak af of we op school en in onze vervolgopleidingen wel de tools krijgen om vervolgens een ‘succesvol’ leven te leiden. Want als ik eerlijk ben heb ik geen idee meer hoe die Duitse naamvallen werken, hoe ik een kansberekening moet maken en wat die Willem II precies deed met Nederland. Ik heb er na mijn examen ook nooit meer over na moeten denken, dus hoe essentieel is het dan eigenlijk? 

 

Het idee van school is toch om ons zo goed mogelijk klaar te stomen voor de ‘volwassen’ wereld? Ik had eigenlijk dan wel wat (extra) lesjes willen hebben in ‘Hoe ontdek ik wat ik echt leuk vind’, ‘Hoe bouw ik een kwalitatief netwerk op’ of ‘hoe ga ik om met geld?’. Dit zijn essentiële zaken voor een succesvolle loopbaan en zorgeloos leven, maar leer je dus niet op school. 

 

Maar wat zijn dat wel die dingen die je niet leert op school maar wel belangrijk zijn voor je carrière?  

 

Welke leerstijl je hebt.

Wist je dat er verschillende leerstijlen zijn? Leerstijlen zijn gebaseerd op de cognitieve psychologie en beschrijven je gedrag en attitude die bepalen wat iemands voorkeur manier is van leren. Er zijn dus verschillen waarop iemand leerstof tot zich neemt. Psycholoog David A. Kolb heeft de verschillende leefstijlen in vier groepen gecategoriseerd. 

 

Welke leerstijl heb jij? 

 

De doener (ervaren): actief experimenteren en concreet ervaren. Je wilt vaak zo snel mogelijk aan de slag gaan en het proces van vallen en opstaan is no biggie

 

De dromer (reflecteren): concreet ervaren en reflectief observeren. Je bekijkt alles van verschillende kanten en vindt daarvoor steeds minder mogelijkheden en oplossingen. Je wilt graag zelf ervaren hoe iets in elkaar zit. 

 

De denker (conceptualiseren): reflectief observeren en abstract conceptualiseren. Je bent een echte doordenker en analyseert de boel grondig. Vanuit daar maak je verschillende theorieën. Je werkt het liefst alleen om dat je graag zelf als eerst als helder wilt hebben. 

 

De beslisser (toepassen): abstract conceptualiseren en actief experimenteren. Je neemt vaak het initiatief en probeert het uit in de praktijk. Je bent probleemoplossend en je functioneert optimaal als een concrete en beknopte taak toegewezen krijgt die jij vervolgens moet uitwerken. 

 

Wil je weten welke leerstijl jij hebt? Doe hier dan een test en kom er achter! 

 

 

Netwerken

Het is ons paradepaardje. Maar oh wat is het toch belangrijk. Want zonder dat netwerk kom je er niet. Maar wat houdt het nou eigenlijk precies is? Wat levert een netwerk op? En misschien het meest belangrijke, hoe begin je en hoe zet je die eerste stap? No worries, wij zijn er voor je en helpen je graag! Lees alles over netwerken in deze speciale blog hier.

 

 

Financiële kennis

What makes the world go around? MONEY! Ik weet niet hoe jullie met geld omgaan, maar tegen een lesje money mind zeg ik geen nee. Maar in Nederland doen we het niet graag. Praten over geld. Alleen toont onderzoek aan dat het wel degelijk nodig is. Veel jongeren piekeren namelijk over hun geld. Studieschuld, bizar hoge huren, de huizenmarkt, etc. Het valt allemaal niet mee. Uit het onderzoek van Indiville blijkt dat maar 27% aangeeft dat ze genoeg financiële kennis hebben. Dit gaat samen met financiële betrokkenheid (weten wanneer je in de appie staat en je pinapparaat aangeeft dat je geen saldo hebt. We’ve all been there, right?). Maar hoe meer betrokken je bent in je financiën, hoe lager de kans is dat je grote financiële problemen je krijgt. Hoog tijd voor een lesje money mindset toch? Doe je mee? 

 

 

Hoe je mentaal gezond blijft en om gaat met afwijzing.

Het is iets wat we along the way in life met vallen en opstaan leren. Maar hoe handig zou het zijn als je gewoon ‘effe’ elke dag een half uurtje had gehad op school waar ze hier aandacht aan besteedden? Preventief te werk gaan, dat zou toch een hoop ellende besparen? 

 

 

De juiste keuzes maken

Hoe weet je nou wanneer je de juiste keuze hebt gemaakt? Dat is wel de million dollar question en eigenlijk weet je dat nooit helemaal honderd procent zeker. Maar er zijn zeker dingen die je kan doen om het makkelijk voor jezelf te maken. Werkgeluk expert en rolmodel Elodie Blom schreef er een blog over! Je leest het hier

 

 

Communiceren, samenwerken en algemene mensenkennis. 

Het zal altijd en overal een rol spelen in je leven. Achter elk bedrijf zitten mensen en die mensen moet somehow in beweging komen om een gezamenlijk bedrijfsdoel te bereiken en daarin speelt communicatie en hoe het (complexe) menselijk brein werkt altijd een rol. Er zijn wel miljoenen managementboeken geschreven waarbij je dit jezelf beter kan aanleren. Maar ook hierin had ik wel wat lesjes in willen krijgen, want volgens mij kan je wel een beresterk businessplan hebben maar als je interne communicatie niet on point is, loopt alles nog steeds in de soep. 

 

 

Hoe je goed presenteert.

Ik kan denk ik niet op twee handen tellen hoeveel presentaties ik heb moeten geven in mijn schooltijd. Maar hoe je precies presenteert, met overtuiging en enthousiasme, heb ik nooit geleerd. 

 

 

Fouten maken maken mag en is oké.

Ik denk dat het een van onze grootste leermeesters is. Maarja fouten maken op school kan grote consequenties hebben dus daarom doen we het niet graag. 

 

 

Lead Your Future is er voor jou om een vlekkeloze overbrugging te maken van je studietijd naar de arbeidsmarkt en daarbij zijn de bovenstaande onderwerpen dus ook van essentieel belang. Daarom gaan wij vanaf 1 juli deze thema's maandelijks aanpakken op onze social media en geven we elke maand een fysieke masterclass over het desbetreffende thema. Houd onze social media en de eventkalender op de website in de gaten! 

 

Heb je nog vragen voor ons? Mail ons dan naar info@leadyourfuture.nl of slide in onze DM’s ;)!