Blog #17 - Solliciteren, waar te beginnen?

Solliciteren. Soms exciting omdat er misschien wel een nieuwe kans voor je klaar ligt, maar soms ook gewoon een pain in the ass om te doen. Je spendeert uren om je cv optimaal te maken en die knaller van een brief te schrijven om vervolgens binnen één dag in twee zinnen te horen krijgt dat ‘je het niet bent geworden…’. Lekker dan. 

 

Zeker als je net afgestudeerd bent kan je alle hulp gebruiken en delen we daarom de aankomende weken allemaal tips en tricks om ervoor te zorgen dat jij die droombaan meteen te pakken krijgt en geen 100 sollicitatiebrieven hoeft te schrijven! So let’s go!

 

Het sollicitatieproces

Je kan het sollicitatieproces opdelen in verschillende fases of elementen. Het begint allemaal met oriënteren en je goed voorbereiden op de droombaan die je wilt bemachtigen. Vervolgens maak je je CV op orde dat totaal gepersonaliseerd is aan jou als persoon (je personal brand!) en  schrijft een killer van een motivatiebrief. 

 

Ben je uitgenodigd voor een verdere kennismaking? Topper! Nu kun je je gaan voorbereiden op hét gesprek. Als eerst heb je vaak een kort introductiegesprek waarin het bedrijf een globale indruk van je wilt krijgen van wie jij bent. Val je in de smaak en heb je indruk gemaakt? Dan mag je door naar de volgende ronde waar je het meer gaat hebben over de inhoud van de functie en je dieper ingaat op je skills. Wat soms nog een extra onderdeel kan zijn voor je sollicitatie is een assessment. Dat is een kleine opdracht, die goed weergeeft wat je mogelijke job inhoudt, die ze je toesturen om te kijken of je goed in hun perfecte plaatje valt. 

 

Een hele hassle dus om allemaal goed te doen. Maar als je echt solliciteert op je droombaan is het natuurlijk meer dan waard! 

 

Vandaag in de blog beginnen we bij het begin. Want een goede voorbereiding is het halve werk! 

 

Wat staat er nog meer op de planning: 

  • #1 - Solliciteren, waar te beginnen? Lees je zometeen als je naar beneden scrollt ;). 

 

  • #2 - Hoe kan je (als student of startende) met een bedrijfs blik naar je CV kijken? Wij delen onze tips volgende week maandag op Instagram.

 

  • #3 - Alle tips voor een goed CV deelt rolmodel en werkgeluk expert Elodie met je de volgende blog. 

 

  • #4 - We sleutelen aan je onderhandel skills in onze tip rubriek op Instagram. 

 

  • #5 - Tot slot werken we aan communicatie en overtuigingskracht voor hét sollicitatiegesprek.  

 

But first things first! 

 

 

#1 Oriënteren en voorbereiden - waar moet je beginnen? 

Ik durf het bijna niet te zeggen omdat het erg vanzelfsprekend lijkt,maar goed, misschien vergeten we het daarom ook zo regelmatig. Als je begint met solliciteren is het natuurlijk wel zo makkelijk om voor jezelf duidelijk te krijgen wat voor baan je zoekt en in wat voor bedrijf je wilt werken. Is het een grote corporate of juist meer een klein bedrijf of zelfs een start-up? In wat voor bedrijfscultuur wil je terechtkomen? En hoe wil je jouw werk indelen? 9 tot 5, dikke prima, of wil je toch meer flexibiliteit? Als je goed weet wat je wilt en waarom dit zo is, kan je dat ook beter uitleggen als je een motivatiebrief gaat schrijven of tijdens het gesprek deze aspecten kan benoemen. 

 

 

Gericht zoeken

Ben je eruit wat voor soort werk je zoekt? Ga dan gericht op zoek naar geschikte vacatures. Onder staan een aantal vacaturesite die al specifieker gericht zijn op bepaalde industrieën. 

 

Vaak kan je voor elke branche wel een eigen website vinden waar je industrie gerelateerde vacatures kan vinden. Wij hebben een aantal van deze site op een rijtje gezet. 

 

 

En natuurlijk de grote jongens:

 

 

 

 

Wishlist 

Maak ook een wishlist van toffe bedrijven waar jij zou willen werken en kijk of er open vacatures zijn. Of be bold en stuur gewoon een open sollicitatie! Gewoon je CV sturen terwijl er misschien helemaal geen vacature open staat. Wist je dat open solliciteren eigenlijk veel makkelijk is omdat je je niet probeert aan te passen aan de ‘eisen’ die het bedrijf stelt in een vacature. Gewoon proberen dus. Wie weet wat het je brengt. 

 

 

Netwerk

Weet je precies wat je zoekt en heb je al een lekker netwerk opgebouwd? Zet het dan op Linkedin als je op zoek bent naar een nieuwe baan! Daarvoor is het platform tenslotte gebouwd. Of kijk of er iemand in je netwerk zit die je misschien wel verder kan helpen, een koffietje doen met iemand is een kleine moeite en wie weet waar je terecht kan komen. 

Ps. Zelf nog geen groot of bruikbaar netwerk? Via ons platform kan je op een laagdrempelige manier contact opnemen met toffe rolmodellen en bedrijven in verschillende industrieën. Ze staan altijd open om met je te praten, dus ga het gesprek aan!

 

 

Ken jezelf, wees jezelf - SWOT analyse

I know. Waarschijnlijk ben je ermee dood gegooid tijdens je opleiding. Maar ook hiervoor kan die SWOT analyse erg behulpzaam zijn. Je moet tenslotte wel je sterke en zwakke punten weten als je gaat solliciteren. Beetje zelfkennis is daarvoor wel vereist. Daarnaast kan je meteen alle informatie van je analyse gebruiken voor je cv en motivatiebrief. En kan jij glashelder uitleggen waarom jij juist geschikt bent voor die ene baan. 

 

Weet je niet wat een SWOT analyse is? Lees dan hier hoe je er een kan maken. 

 

 

Zo nu heb je een aantal tools gekregen om te beginnen met het sollicitatieproces. Hopelijk maak je zo een vliegende start. Hou onze Instagram in de gaten om op de hoogte te blijven van wat we allemaal doen en voor nog meer tips & tricks! 

 

*Deze blog is geschreven door Anna, Lead Your Future’s branding coördinator.