Blog #24 - Zo bepaal je jouw ambities en talenten én communiceer je dit naar anderen
Zo bepaal je jouw ambities en talenten én communiceer je dit naar anderen
Herken je dit?
Ik wil graag wisselen van werk, maar ik weet niet wat bij mij past
Ik heb veel vacatures gezien, maar ik voldoe nooit aan alle eisen
Ik zit vastgeroest in mijn werk, maar die perfecte baan komt maar niet voorbij
Ik heb eigenlijk geen idee waar ik goed in ben
Dan gaat dit artikel jou helpen. In dit artikel lees je namelijk over het opzetten van je eigen personal brand. I know, dat klinkt niet persé als hetgeen wat je nodig hebt. Let me explain.
Bij een personal brand beschouw je jezelf namelijk als merk en focus je op je persoonlijke ontwikkeling. Vanuit daar kijk je naar jezelf, je ambities en de manier hoe jij jouw doelen gaat bereiken. Je wil je namelijk onderscheiden van anderen als jij solliciteert op een functie of een bedrijf opbouwt. Als jij goed weet wat jouw personal brand is, wordt je makkelijker gevonden door anderen en zien anderen jouw ambities, talenten en kwaliteiten in. Hierdoor kan jij makkelijker die doelen na streven die je hebt.
Kort samengevat bestaat jou personal brand uit:
Ik-gericht deel van mijn personal brand
1. De ambities die je hebt
2. Je talenten en competenties
Zichtbaar-gericht deel van mijn personal brand
3. De manier waarop je je onderscheid
4. Hoe je dit communiceert naar anderen (welke acties neem je daarvoor?)
Elk van deze wordt kort toegelicht en verder uitgelegd hoe je dit kan ontdekken voor jezelf om een eigen personal brand vorm te geven.
1. Ontdek je ambities
Ambities zitten in jou als persoon, niet alleen in het bedrijf waarin je werkt. Het is een combinatie tussen de dromen en plannen die je hebt. Eigenlijk zijn ambities het doel waar je naartoe wil werken. Jouw droombaan of droomleven. Het geeft je antwoord op de vraag: ‘wat wil ik worden?’
Die vraag sta je al bij stil als je:
- Een vakkenpakket kiest op de middelbare school
- De studie die je kiest als je je diploma hebt
- Het soort bedrijf waarin je gaat werken
- Rond je 27ste: ‘’wat wil ik nou echt?’’
Het is belangrijk om je ambities helder te hebben, zodat je daar naartoe kan werken. Zodat je voldoening en zingeving ervaart in je leven. Vragen die daarbij helpen kunnen zijn, zijn:
- Waar sta ik echt voor?
- Waarom doe ik het werk dat ik doe (niet alleen om geld te verdienen)?
- Waar wil ik voor herinnert worden?
- Wat wil ik bereiken in mijn leven?
- Wat voor werk helpt mij om mijn levensdoelen te bereiken?
Als je het lastig vindt om te ontdekken wat voor werk bij je past, helpt het volgende artikel jou. Hier lees je over hoe je ontdekt wat voor werk bij je past en hoe je daarin de juiste keuze kan maken.
https://www.melodieinhetleven.nl/de-juiste-keuze-in-je-werk-maken-zo-lukt-het-niet-en-zo-wel/
2. Ontdek je talenten en kwaliteiten
Het is heel normaal als je niet goed weet wat jouw talenten en kwaliteiten zijn. Wij Nederlanders zijn ook behoorlijk nuchter. ‘Doe maar normaal’ en ‘Steek je hoofd niet boven het maaiveld uit’ zijn typische uitspraken, waardoor we geleerd hebben om ons bescheiden op te stellen als het over onszelf gaat. Hierdoor raken we de verbinding met onszelf kwijt en beginnen we te twijfelen over wat we nu echt goed kunnen. Zonde! Want jouw talenten en kwaliteiten zijn super belangrijk. Dit zijn namelijk de dingen die je goed kan, maar ook waar je energie en plezier uit haalt en welke je goed kan inzetten in je werk.
Heb je geen idee wat jouw talenten en kwaliteiten zijn? I got you! Hiervoor heb ik een uitgebreid apart artikel voor je gemaakt, waarin je 10 tips leest om jouw kwaliteiten en talenten te ontdekken.
https://www.melodieinhetleven.nl/10-tips-om-jouw-talenten-en-kwaliteiten-te-ontdekken/
3. Onderscheid jezelf
Je wil geen grijze muis zijn. Niet als je een eigen bedrijf hebt, in het werk dat je doet of als je solliciteert op een toffe nieuwe functie dat bij je past. Het is belangrijk dat jij weet wie je bent en waarin jij anders en uniek bent dan anderen én dat je dit uitdraagt. En ja, we zijn allemaal uniek op onze eigen manier. Jij ook!
Hoe je jouw uniekheid kan herkennen is dat dit je gehele leven blijft, ondanks alle veranderingen die je hebt doorgemaakt. Van middelbare school, naar studeren, naar werkzaam en een gezin. Hetgeen wat jou uniek maakt is in al die jaren niet anders geworden. Om deze reden is het ook lastig om te kunnen zien van jezelf wat je uniek maakt of wat anders is aan jou. Mijn advies?
Vraag de volgende 3 vragen aan mensen die dichtbij je staan. Zo kom je achter jouw blinde vlekken. Wedden dat ze allemaal dezelfde soort antwoorden geven?
- Waar zou je mijn hulp voor vragen?
- Wat is uniek aan mij?
- Wat is onderscheidend in mijn aanpak?
4. Communiceer naar anderen!
Je wil laten zien wie jij bent en hoe jij denkt. Als je dit goed communiceert kan je anderen ook beïnvloeden in hoe zij over jou denken. Het is daarnaast ook duidelijker voor mensen wat ze van jou kunnen verwachten én herinneren mensen jou beter. Je wil jezelf dus op de kaart zetten en een consistent beeld neerzetten van wie jij bent.
Zo wordt je bijvoorbeeld uitgekozen als je solliciteert op een nieuwe baan, herinneren mensen jouw bedrijf of weten mensen jou te vinden binnen je werk voor klussen die je leuk vindt. Het is dus belangrijk dat je een plan maakt (en uitvoert) om dit naar de buitenwereld te communiceren.
De vragen die je kan verwerken in dit plan zijn:
1. Hoe maak ik kenbaar wie ik ben en wat ik doe?
Bijvoorbeeld via je LinkedIn. Je noteert wat je doet, wat je ambities en talenten zijn en je posts geregeld iets via LinkedIn wat jouw netwerk kan lezen.
2. Hoe zorg ik dat wat ik communiceer, dat dit anderen aanspreekt (en dus dat je verbinding aangaat)?
Op het punt dat jij jouw eigen persoonlijkheid erin verwerkt en je gevoelens laat spreken, zullen anderen zich herkennen in jouw verhaal. Het hoeft niet altijd perfect te gaan dat zorgt juist dat het mensen aanspreekt, want bij niemand gaat het altijd perfect. Deel dus de high’s en de low’s als je bijvoorbeeld onzeker bent. Dat zorgt er pas voor dat je helemaal jezelf bent. Wedden dat mensen zich dan veel meer verbonden voelen met jou?
3. Hoe ga ik de verbinding aan met anderen?
Bijvoorbeeld je kan wekelijks in je LinkedIn lijst kijken welke mensen je aanspreken. Welke mensen hebben ambiëren dezelfde soort doelen als jij en zijn daarnaar op weg of zijn daar al? Trek de stoute schoenen aan en stuur ze een berichtje om kennis te maken.
Een personal brand is dus handig en noodzakelijk als jij gezien wil worden voor de persoon die je bent en jij jouw ambities wil nastreven. Weet je ambities, talenten en kwaliteiten en laat je unieke jezelf zien om zo kenbaar te maken wie je bent en waar je voor gaat. Go get ‘em!
Dit artikel is geschreven door werkgeluk expert Elodie Blom. Elodie is rolmodelbij Lead Your Future. Dus je kan makkelijk contact met haar opnemen!
Link naar haar coachtraject.