Blog #25 - Problemen oplossen? Geen probleem voor jou met deze methode.

Problemen aanpakken? Een eitje!

Problemen, groot of klein, iedereen heeft ze wel eens. Zowel in je privéleven als problemen bij je studie, je stage of je baan komt het wel eens voor. Hoe tof zou het nou zijn als jij de vaardigheid bezit om een manier toe te passen die je helpt deze problemen op te lossen?

 

Deze manier heet Design Thinking. Dit is een methode die je helpt om door het hele creatieve proces te gaan waaruit uiteindelijk een oplossing zal komen. Er zijn vijf fases bij deze methode. 

WhatsApp Image 2021-11-01 at 12.17.29

Allereerst begin je met empathiseren. Deze fase is bedoeld om vooroordelen van de tafel te schuiven en je eigenlijk zo goed mogelijk te informeren over alles en iedereen rondom het probleem. Tijdens deze fase leef je je in in alle stakeholders die betrokken zijn bij het probleem. Na deze basis gelegd te hebben, ga je het probleem goed definiëren. Wat is het kernprobleem? Wat moet opgelost worden zodat alle stakeholders er goed uitkomen? Als dit is gebeurd dan rol je vaak automatisch over naar de fase van het ideeën bedenken. De fase waarin je creatief kunt zijn! Hier is het eerst de bedoeling dat je zoveel mogelijk ideeën gaat bedenken, alles mag helemaal out of the box zijn. Hierna kun je dan uit al deze ideeën de goede punten pakken en er één gerichte oplossing van maken. De vierde fase is dan prototypering. Hierbij ga je alvast wat eerste versies van je oplossing uitproberen bij een kleinere groep. Je past hier dan aan wat nodig is. In de allerlaatste fase ga je dan ook daadwerkelijk de oplossing gebruiken en evalueer je hoe dit heeft gewerkt.

 

Die allerlaatste fase is niet echt de laatste fase. Hoe kan dat? Design Thinking is een iteratief proces. Dat betekent dat je het herhaaldelijk opnieuw kunt doen en dat je soms terug moet naar bepaalde stappen. Als je bijvoorbeeld in de vijfde fase tijdens het evalueren hebt gemerkt dat de oplossing toch nog iets mist of dat er iets aangepast zou moeten worden, dan ga je terug naar fase drie om weer met veel ideeën te komen die de oplossing wat aanscherpen. Zo kun je dit eigenlijk blijven doen om een idee te perfectioneren. Evaluatie is een erg belangrijk onderdeel!

 

Nu je een beetje een idee hebt van hoe deze methode in elkaar zit, wil je het misschien een keer in de praktijk gebruiken? Die kans biedt Lead Your Future jou ook! Ons platform organiseert namelijk Business Shakes met bedrijven, een uitgekeken kans voor jou om te laten zien wat je in je hebt, maar vooral om veel te leren! Tijdens deze Business Shakes wordt de Design Thinking methode ook gebruikt en zo leer je er dus mee werken. En pssst, op 11 november 2021 zal er weer eentje plaatsvinden.

 

Als je deze methode eenmaal onder de knie hebt, zal je problemen nooit meer op een andere manier willen aanpakken. Het biedt jou structuur, want je hebt vast wel eens gehad dat je gewoon niet wist waar je moest beginnen bij het bedenken van oplossingen. Vaak gaan mensen in één keer door naar fase drie of missen ze stappen die eigenlijk essentieel zijn!

 

Hopelijk ben je een beetje wijzer geworden na het lezen van deze blog. Als jij vragen hebt voor ons dan ben je altijd welkom, schroom niet om ze te stellen!