BLOG #7 - Een pleidooi voor meer zelfkennis

*Deze blog is geschreven door Anna, Lead Your Future’s branding coördinator. 

 

Zelfontwikkeling, persoonlijke groei, mindset. Deze termen komen je vast wel bekend voor. Het zijn hot topics. Zeker in deze tijd lijkt het alsof er nog meer mensen er mee aan de haal gaan. Soms wordt er wat cynisch over gedaan en lijken de woorden containerbegrippen te worden. Maar ondanks cynisme en de clichés, doe ik graag een pleidooi to join the movement. Want aan jezelf werken is gewoon ontzettend leuk en leerzaam! 

 

Tijdens mijn opleiding aan het Amsterdam Fashion Institute was persoonlijke ontwikkeling een vast onderdeel in het curriculum. Ik moest uitzoeken wie ik was, wat ik belangrijk vond en wat mij gaat onderscheiden van anderen. Het werd tijdens mijn HBO dus met de paplepel naar binnen gegooid. Door een minor te doen in Filosofie werd dit vuurtje nog meer aangewakkerd en was ik helemaal hooked. Nu verslind ik boeken, luister ik alle podcasts die er te vinden zijn en doe ik mee aan trainingen als persoonlijk leiderschap en NLP. Ik ben een echte growth junkie geworden. 

 

Wat ik persoonlijk heb ervaren sinds ik mij verdiept heb in de materie is vooral een gevoel van vrijheid. Vrij zijn van de zogenaamde verwachtingen van mijn omgeving en de maatschappij. Ik durf nu veel meer mijn eigen pad te bewandelen waar ik in geloof.

 

 In Nederland hebben we het gezegde: “Doe maar gewoon normaal, dan doe je al gek genoeg.” Ik vind dit persoonlijk echt een vreselijke uitspraak. Waarom zou je jouw uniekheid moeten verbergen? Ik geloof er juist in dat jouw uniekheid je het verst gaat brengen. Dus zet het vooral in! 

 

 

“Personal development is a major time-saver. The better you become, the less time it takes you to achieve your goals.” ―Brian Tracy

 

 

Dit klinkt misschien wat zweverig voor sommige. Maar persoonlijke ontwikkeling is gewoon zelfkennis opbouwen. En zelfkennis is gewoon de keiharde science van psychologie, sociologie en neurologie. Door je te verdiepen in deze thema's leer je hoe het allemaal psychologisch werkt in ons brein, je krijgt inzichten in hoe het sociologisch in elkaar zit in onze maatschappij en krijg je een steeds duidelijker beeld wie je bent, wat je precies wilt en hoe je dat kunt bereiken. Genoeg redenen dus om een keer een boek open te slaan of een podcast te luisteren. 

 

Lead Your Future is natuurlijk een platform waar we je helpen om in je professionele leven verder te komen. Persoonlijke ontwikkeling lijkt hier dan in eerste instantie wat ver van af te staan voor sommige. Maar in feite is het ontzettend verbonden met elkaar. Als jij werkt aan jezelf, werk je automatisch aan je professionele ontwikkeling. Bij generaties voor ons werd je worklife erg onderscheiden van je personal life maar dankzij onze voorganger, ‘de Millennial’ is dit tegenwoordig niet meer zo. Onze worklife is onze personal life en visa versa, het is één.  

 

In beide gebieden in ons leven willen we purpose vinden en doelen behalen. En in mijn ervaring vind je je purpose door jezelf in eerste instantie ontzettend veel vragen te stellen. Wat vind je leuk? Waar krijg je energie van? Benut je je talenten wel? En vervolgens moet je gewoon dingen uitproberen. Zo veel mogelijk, om te testen en te kijken of het wat is. 

 

Ook als je kijkt naar de meeste succesvolle mensen in de wereld zie je dat zij ontzettend veel tijd investeren in hun zelfontwikkeling. Zij hebben een helder doel, ultieme focus, een-falen-mag identiteit en het zijn mensen met glazen die halfvol zijn in plaats van halfleeg. Al deze kenmerken van succesvolle mensen komen vanuit de zelfontwikkeling. 

 

Vanaf het begin van dit jaar zie je op onze Instagram account een nieuwe rubriek: De kijk, lees en luister tips. Waar we je zoveel mogelijk inspiratie en tools geven om je zelfontwikkelings journey aan te wakkeren. We willen je stimuleren om soms buiten de lijntjes te kleuren en buiten het gebaande pad te lopen. Want dan ontstaan er mooie dingen, die leerzaam zijn voor de rest van je leven.