Blog #10 - Met deze 8 tips ben jij zelfverzekerd tijdens je sollicitatiegesprek!

Wanneer jij de stap neemt om te kiezen voor een andere baan (jouw droombaan hoop ik), moet je natuurlijk wel weer gaan solliciteren. Een sollicitatiegesprek kan best spannend en intensief zijn. In dit artikel vind je 8 tips waardoor jij zelfverzekerder bij een sollicitatie gesprek zit. Zo ga jij het gesprek rocken én de jouwe maken. En ben je nog niet uitgenodigd voor een gesprek? Lees dan vooral eerst ook het artikel over hoe je een goede CV opgesteld die eruit springt en hoe je de juiste een motivatiebrief schrijft.

 

1. Draag kleding waar jij je zelfverzekerd in voelt.

Als jij kleding draagt waarin jij je zelfverzekerd voelt, zal je ook zelfverzekerdheid uitstralen. Daarnaast is het wel belangrijk om de kleding aan te trekken die aansluit bij de vacature waar jij op solliciteert. Slimme truc: draag ook vooral de kleuren van het bedrijf. Onbewust zal dit impact hebben op degene met wie je het gesprek hebt. 
 

2. Zorg dat je je goed inleest over het bedrijf.

Probeer voorafgaand aan het gesprek de website door te nemen van het bedrijf. Waar staat het bedrijf voor en wat is de visie? Bedenk daarnaast waarom juist jij goed binnen het bedrijf past en welke competenties die jij bezit het beste aansluiten bij het bedrijf. 
 

3. Zorg dat je precies weet wat er in de vacature staat.

Weet wat er in de vacature staat en ga na wat jouw motiveerde om voor deze vacature te gaan. Welke dingen in de vacature maakte dat jij hier wilde solliciteren? Maak daarna de overstap waarom dingen zo goed op jou aansluiten. Laat dus vooral ook zien wat het ’t bedrijf oplevert om jou aan te nemen en hoezo jij deze vacature jouw naam schreeuwt. 
 

4. Bereid een pitch voor om jezelf te verkopen.

Bedenk voor jezelf welke competenties en eigenschappen jij bezit waarom jouw toekomstige werkgever voor jou moet kiezen. Denk aan vragen zoals: wat maakt jou speciaal? Wat maakt dat jij zo goed op de vacature aansluit? En wat onderscheid jou van andere kandidaten? 

Vaak vinden bedrijven het ook belangrijk dat je binnen de cultuur van het bedrijf past. Hoe gaan collega’s met elkaar om en hoe wordt er samengewerkt? Bekijk dat ook goed van te voren, zodat je daarop kan inspelen. Bedrijven zijn namelijk niet alleen op zoek naar goede werknemers, maar ook naar leuke personen binnen hun bedrijf voor een goede werksfeer. 
 

5. Bereid veel gestelde vragen voor. 

Probeer voor jezelf alvast antwoord te geven op veel gestelde vragen in een sollicitatie gesprek en schrijf dit voor jezelf op. Je kan hierdoor beter anticiperen wanneer jouw toekomstige werkgever deze vragen aan jou stelt. 

Enkele veel gestelde vragen zijn:
1. Vertel eens iets over jezelf
2. Wat zijn jouw sterke- en zwakke punten?
3. Waarom wil je deze baan zo graag?
4. Waar zie jij jezelf in 5 jaar?
5. Waarom moeten wij jou aannemen?
6. Wat trekt je aan in het bedrijf? 

 

6. Kom op tijd of te vroeg.

Niets is vervelender dan stress hebben op de dag dat jij een sollicitatie gesprek hebt. Probeer daarom ruim op tijd van huis weg te gaan zodat jij op tijd aankomt op je sollicitatie gesprek. Het wordt ook verwacht dat je op tijd bent. Kom je te laat, kun je eigenlijk de baan wegstrepen. Dit is jou eerste ‘’opdracht’’ die je moet vervullen om de baan te krijgen. 
 

7. Wees open en enthousiast

Probeer er tijdens het gesprek op te letten dat je niet onderuit gezakt gaat zitten. Zorg voor een open lichaamshouding. Dit laat meteen zien dat je er klaar voor bent en zin in hebt. Laat ook je gezicht enthousiasme spreken. Niemand neemt een ongemotiveerde zuurpruim aan.  

 

8. Stel zelf ook vragen
Een sollicitatiegesprek is niet alleen een gesprek om jezelf te verkopen, maar ook een gesprek om te bekijken of jullie een goede match voor elkaar zijn. Jij mag dus ook vragen stellen. Zowel aan de baas als aan iemand die het gesprek met jou voert. Maak daar dus gebruik van! 

Vragen die je kan stellen zijn: 
1. Waarom ging de persoon voor mij weg? 
2. Wat wil jij dat iemand bereikt in deze rol in de eerste 60 dagen?
3. Wat is een typisch carrièrepad voor iemand in het team?
4. Wat is een challenge waar jullie nu tegenaan lopen? 
5. Wat vind jij leuk aan het werk hier? 

 

Heel veel succes met je sollicitatie. Volg deze tips en you’re going to rock it! 

Dit artikel is geschreven door werkgeluk expert Elodie Blom. Elodie is rolmodel bij Lead Your Future. Dus je kan makkelijk contact met haar opnemen! 

IMG_0131