Blog #18 - Zo spring jij eruit met je CV, 25 tips!

De basis van een CV is:


1. Geen spelfouten, lijkt me logisch. Ook al betrap ik mezelf daar soms ook nog op. Laat het desnoods iemand anders controleren. Als er spelfouten in staan, wordt je CV namelijk (hoe lullig ook) direct aan de kant geschoven.
 


2. Gebruik een professionele foto. Dus geen snapchat filter ladies!3. Gebruik een professioneel e-mailadres. Dat e-mailadres uit de MSN-tijd kan niet meer met xoxo___babybeertje etc.4. Gebruik niet te veel tekst. Houd het beknopt!5. De dingen waar je op solliciteert, moeten opvallen in je CV. Daar bedoel ik mee: zorg dat de keypunten vanuit de vacature ook de keypunten in jouw CV zijn. You’re the one they’re looking for!6. Laat zien wie jij bent. Maak het persoonlijk. Tuurlijk, ze hoeven niet te weten welke kleur ondergoed je draagt, maar bedrijven willen weten wie jij als persoon bent, waar je voor staat en wat je graag doet. Dus ja, die wereldreis mag ook zeker op je CV!7. Laat zien dat je moeite hebt gedaan voor deze CV.8. De relevante dingen van het bedrijf altijd erin verwerken.9. Bijbaantjes hoeven ze niet allemaal te weten. Alleen relevante info. De bijbaantjes kan je dus beknopt weergeven door hier een korte opsomming van te maken. Dit hoef je niet allemaal uitgebreid erin te zetten. 10. Deel de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van de functies die je eerder hebt gehad.11. Deel softskills, dus bijvoorbeeld dat je goed kan communiceren of doelgericht bent. Dit wil een bedrijf weten, om te controleren of jij binnen hun bedrijfscultuur past. Ook kan je ze hiermee laten weten wat ze van jou kunnen verwachten en hier kan jij dus die persoonlijke touch ook toevoegen. 12. Vermeld bij vorig werk altijd de periode, het bedrijf en de functie. 13. Vermeld ook bij de studie die je gedaan hebt de periode, studierichting en je activiteiten hierbinnen.14. Vermeld ook je stages, scriptie en minor (als dit aansluit op de functie)
 

 

 

Extra tips:15. Maak bovenaan je CV een korte profielschets. Dus een aantal zinnen die jou samenvatten (en dit sluit natuurlijk weer aan op wat zij zoeken. Zo toevallig!?)16. Verstuur je CV in PDF.17. Gebruik de kleuren van de organisatie in je CV. Deze tip is een sneaky one, maar werkt écht. Zo maak je jouw CV namelijk visueel passend bij het bedrijf en spreekt het hen al meteen meer aan. 
 


18. Vraag anderen om het CV te bekijken, vraag om feedback en doe dit ook als je bent afgewezen voor een functie. Pijnlijk, maar leerzaam!19. Zorg dat je eruit springt, daarom kan je ervoor zorgen om het niet in een document te typen, maar je kan ook bijvoorbeeld een Prezi-prestantatie, een Video CV maken en deze versturen of zelfs een CV oldschool met de hand schrijven en versturen per post. Wedden dat die van jou dan opvalt?20. Zet je overige prestaties erop. Denk aan een marathon, een blog, vrijwilligerswerk, bestuur van een studentenvereniging en bijvoorbeeld een verre reis. We denken dit vaak weg, maar dit zegt heel veel over jou, je ervaring(en) en de skills die jij opgedaan hebt. Vermeld dit dus écht op je CV!21. Vermeld je LinkedIn-pagina, zodat ze daar ook even rond kunnen kijken. Zorg wel dat deze up-to-date en bijgehouden is.22. Als je er even tussenuit bent geweest en je hebt een tussenjaar gehad waarbij je niet gestudeerd of gewerkt hebt is dat helemaal oké, maar deel je beweegredenen. Hoezo heb je een tussenjaar gehad en wat heb je ervan opgestoken?23. Maak het visueel en overzichtelijk. Ze moeten meteen al jouw info in één oogopslag kunnen zien. Het liefst op 1 A4tje.24. Je kan bewijsmateriaal toevoegen, zoals je scriptie of referenties van vorige werkgevers. 25. Houd je Facebook en Instagram privé. De foto’s van de billenschudfeestjes mogen ze bekijken zodra je daar een baan hebt.

 

Dit artikel is geschreven door werkgeluk expert Elodie Blom. Elodie is rolmodel bij Lead Your Future. Dus je kan makkelijk contact met haar opnemen!  

 

Hou onze Instagramin de gaten om op de hoogte te blijven van wat we allemaal doen en voor nog meer tips & tricks!