BLOG #2 - Studeren in tijden van Corona

Ondanks dat Corona om de hoek kwam kijken en misschien wat roet in onze toekomstplannen gooide, maar dit heeft dit zeker geen negatief effect gehad op het aantal aanmeldingen voor  hogescholen en universiteiten. Dit jaar zijn in september 8% meer studenten (t.o.v. 2019) gestart met hun vervolgstudie, ondanks dat studeren er nu toch wel heel anders uit ziet. Is dit dan het nieuwe normaal?  

Om daar achter te komen interviewde Lead Your Future drie studenten over hun huidige studie ervaring. Hoe blijven zij gemotiveerd in deze tijden en welke adviezen willen zij met jou delen! Serena (19) is tweedejaars student International Communication & Media aan de Radboud Universiteit, Julie (23) is derdejaars student Geschiedenis aan de Radboud Universiteit en Treshna (23) is eerstejaars student Communication & Multimedia design aan de Hoge School van Amsterdam.    

Beeld_studerenintijdenvancorona

Hoe ervaar jij het studeren nu?

Serena: Ik raak steeds meer gewend aan de online lessen, maar merk dat het moeilijker is mezelf te motiveren in vergelijking tot voor Corona. Nu, in het tweede jaar van mijn studie wordt alles veel praktischer. Ik ben actiever bezig met de stof en omdat ik bepaalde vakken zelf mocht uitkiezen vind ik het persoonlijk interessanter. Het is fijn om wat meer richting te hebben met zo'n brede studie als International communication and media.  

 

Julie: Wat mij enorm helpt is dat ik mijn studie gewoon heel erg leuk vind. Dat is wel mijn houvast aangezien ik de online lessen als  ingewikkeld ervar. Ik ben over het algemeen erg sociaal en ging vaak na de les nog een praatje maken met de docenten of medeleerlingen. Nu zit ik in een zoom meeting met bijna 100 mensen en dan voel ik me niet geroepen om mijn camera en microfoon aan te zetten om iets te vragen. Mijn concentratieboog is kort, dus lessen via een scherm helpen hierbij ook niet mee. Als ik in mijn kamer zit, ga ik tijdens mijn college dan ook even opruimen, de was doen of mezelf opmaken. Eigenlijk allemaal dingen die ik niet zou moeten doen. Over het algemeen heb ik dus het gevoel of ik minder bezig ben met mijn studie. 

 

Treshna: We studeren best in een rare tijd waardoor het lesgeven  ook heel anders is. Ik moet nog heel erg wennen aan deze nieuwe manier en vind het dan ook  lastig als je vragen hebt. Deze moet ik dan stellen via de mail aan de docent, waarop je dan heel traag of zelfs geen reactie krijgt. Als iemand mij zou vragen om voor altijd online les te hebben, dan zou ik dit absoluut vreselijk vinden! Het is geen ramp om online lessen te krijgen maar het gaat op een gegeven moment vervelen. Je raakt je aandacht sneller kwijt, de motivatie wordt minder en sociale contacten heb je amper tot bijna niet.

 

Wat vind je de voor en nadelen aan het studeren van nu? 

Serena: Een groot nadeel is dat het hele sociale aspect rondom studeren wegvalt. Ik vind het wel heel fijn dat ik nu veel meer mijn eigen tijd kan invullen, ik kan school nu veel beter combineren met hobby's en mijn bijbaantje. Maar uiteindelijk heb ik toch liever gewoon normaal onderwijs vanwege het sociale studentenleven wat je nu toch wel misloopt. 

 

Julie: Wat ik vooral mis bij het studeren van nu is het contact met de docent, de interactie die je hebt in de lessen, het studeren in de bibliotheek en het contact met vrienden en vriendinnen uit mijn jaar. Maar de voordelen zijn er ook hoor! Zo ben ik geen ster in het maken van tentamens op de universiteit zelf. De hele sfeer is gewoon heel erg grimmig op zo’n ochtend.  Ik floreer niet in zo’n situatie en dit is dan helaas ook af te zien aan mijn resultaten...haha. Hier heb ik nu geen last van; ik maak online tentamens of papers waar ik met hele andere omstandigheden te maken heb. Het is veel relaxter en er is niet zo veel ruimte om mezelf gek te laten maken. 

 

Treshna: De nadelen zijn dat je vaak lastiger in contact kunt komen met docenten.  Ik vind dat sommige docenten best laks omgaan met de communicatie naar de student. Je bent minder sociaal doordat je nauwelijks op school komt. Maar een voordeel vind ik dat je wel leert om zelfstandig te werken en zelf te bepalen of je studeert gewoon lekker op de bank of zelfs in bed.

 

Hoe zorg jij dat je de dag goed en productief door komt? Heb je een bepaald dagritme? 

Serena:  Ik probeer niet te laat op te staan, zodat ik nog wel wat aan mijn dag heb. Daarnaast maak ik veel meer gebruik van to-do lijstjes dan vroeger. Ik denk,omdat ik toch wel behoefte heb om alles een beetje op een rijtje te zetten aangezien je nu zo erg overspoeld wordt door alle e-mails van al je verschillende vakken. Beetje orde in de chaos brengen.

 

Julie: Ik probeer inderdaad vast te houden aan een dagritme. Zo ben ik bijvoorbeeld doordeweeks elke dag rond 07:30 wakker. Dan zet ik koffie, ga ik douchen, kleed ik mij aan en maak ik mij op. Standaard maak ik mij elke dag op, maakt niet uit wat ik die dag doe. Ook probeer ik mij elke dag normaal aan te kleden. Ik merk dat als ik dit doe dat ik lekkerder in mijn vel zit en daardoor veel productiever ben. Ik voel me gelukkiger en daardoor heb ik veel meer motivatie om aan de slag te gaan. Ook kan ik gelukkig regelmatig met mijn moeder mee naar haar werk waar ik ook de hele dag kan studeren en waar ik mij veel beter kan concentreren dan thuis. Bij haar op kantoor zit ik in een stimulerende omgeving waar iedereen aan het werk is en dit spoort mij ook aan. Verder heb ik nog een eigen bedrijfje: Nails by Julez. Ik zet gellak en acryl nagels. Daarmee heb ik het naast mijn studie best druk en dit helpt mij ook om ritme te geven aan mijn dag. 

 

Treshna: Ik ben iemand die snel afgeleid is waardoor ik met van alles en nog wat tegelijkertijd bezig ben. Ik probeer vaak een rustig muziekje op te zetten waarop ik lekker kan werken of juist even kan ontspannen. Ik begin mijn ochtend altijd met een heerlijk nummer voordat ik echt aan de slag ga met werken.

 

Wat helpt jou om gemotiveerd te blijven in deze tijden? 

Serena:  Wat mij nu het meest motiveert is dat ik heel erg probeer vast te houden aan dingen die er nog aan komen in mijn schoolcarrière. Ik moet bijvoorbeeld binnenkort een stage doen en volgend jaar wil ik ook meedoen aan een exchange programma om in het buitenland te kunnen studeren. Om te zorgen dat ik een goede stage kan binnenhalen en ook een goede exchange bestemming vind, moet ik mijn cijfers hoog genoeg houden.  Dit geeft mij extra motivatie, omdat ik naar beiden heel erg uit keek toen ik deze studie begon.

 

Julie: Voor mij is het einde van mijn bachelor nu bijna in zicht. Alleen deze gedachte motiveert mij al. Verder probeer ik week per week te bekijken. Op maandagochtend begint de nieuwe week. Dan kijk ik welke deadlines ik die week allemaal heb en of er nog colleges zijn die ik terug moet kijken etc. Hier maak ik vervolgens een to do list van en op die manier help ik om mijzelf te motiveren door steeds weer wat van die lijst af te strepen.

Daarnaast weiger ik eigenlijk om medelijden te hebben met mezelf. Natuurlijk heb ik wel eens een off-day en vind ik het allemaal vervelend, maar Ik ben er echter van overtuigd dat dit helemaal geen zin heeft. Ik herinner mezelf er dan aan dat ik enorm dankbaar mag zijn voor alles en mijn leven, ook nu, omdat er mensen zijn die het veel en veel erger hebben.  

 

Treshna: Wat mij heel erg helpt qua motivatie, zijn de mensen om mij heen. Klinkt misschien cliché maar ik probeer zoveel mogelijk te communiceren met vrienden.  Hierdoor word ik iedere keer weer herinnerd dat ik niet de enige ben en niet alleen ben.  Ik probeer ook na te denken over de toekomst, over de dingen die ik wil bereiken. Dagelijks probeer ik te visualiseren hoe het is om succesvol te zijn en doelen te behalen die ik heb opgeschreven. 

 

Heb je advies voor je medestudenten of toekomstige studenten? Wat zou je graag aan hun mee willen geven? 

Serena: Mijn advies aan toekomstige studenten op het gebied van leren is om alles goed te plannen door bijvoorbeeld een to-do list te maken voor jezelf. Zorg daarnaast ook goed voor jezelf! Maak genoeg tijd vrij voor je hobby's, zodat je ook even een momentje kan nemen voor jezelf aangezien het best moeilijk is om school te onderscheiden van de rest van je leven in deze Corona tijden. 

 

Julie: Ik zou studenten mee willen geven dat ik weet dat het lastig en ingewikkeld is, maar dat het ook goed komt. Oftewel even doorbijten!. Zorg dat je je huiswerk goed bijhoudt en probeer zo goed als je kunt je lessen te volgen. Op die manier gaat de tijd sneller voorbij en zorg je ervoor dat je je studie goed doorkomt in plaats van een grote achterstand te hebben die je later niet makkelijk meer inhaalt. 

 

Treshna: Soms is het oké als je geen motivatie hebt. Probeer dan iets anders te doen waardoor je juist energie krijgt. Rondje lopen, mediteren of lekker muziek luisteren. Wat ook kan helpen is om alle negatieve gedachtes of emoties juist van je af te schrijven en daarna lekker te verscheuren zodat je daar in ieder geval vanaf bent. Het werkt echt!

 

Nog even alle tips bij elkaar!
Dus zit jij in de corona-dip? Weet je niet meer hoe je jezelf gemotiveerd houd, ook niet na het lezen van de bovenstaande verhalen? Dan hebben we hier onze tips nog een keer op een rijtje:

  • Zorg voor structuur in je leven. Sta vroeg op en maak je klaar voor de dag. Maak een dagplanning met vaste tijdsblokken en werk alleen de uren die je ook voorheen deed.
  • Neem voldoende pauze. Voorheen rende iedereen naar de toilet, supermarkt of koffiecorner, neem nu je tijd om even lekker naar buiten te gaan.
  • Leef zo gezond mogelijk. Zorg voor voldoende beweging en eet gezond. Ja natuurlijk mag die wekelijks cheat niet ontbreken maar zorg ook voor een goede basis.
  • Focus! Blijf je doelen voor ogen houden. Waar doe je het allemaal voor? Visualiseer dit! Elke stap is een stap dichterbij.
  • Ontdek nieuwe dingen. Leer nieuwe mensen online kennen. Leer jezelf nieuwe skills aan. Er is geen betere tijd om bijvoorbeeld te leren kalligraferen wat je al jaren leuk lijkt!

Zo, nu ben je weer helemaal fris en bom vol motivatie om je nieuwe productieve werkweek in te gaan. Veel succes en Lead Your Future :) ! ?✨??