BLOG #3 - Netwerken doe je zo!

Netwerken. Het woord heb je misschien al vaak gehoord van docenten en van je ouders. Je hoort dat het zo belangrijk is en dat je het vooral moet doen. Maar wat houdt het nou eigenlijk precies is? Wat levert een netwerk op? En misschien het meest belangrijke, hoe begin je en hoe zet je die eerste stap? No worries, wij zijn er voor je en helpen je graag! In deze blog vertellen we je alles over #netwerken. 


Wat is netwerken? 

Netwerken heeft voor ons gevoel een beetje een slechte reputatie gekregen de laatste tijd. Veel mensen denken vaak dat het een nep of geforceerd ´praatje maken met’ is waar je jezelf moet gaan ´verkopen´. Maar dit beeld willen wij graag bij je veranderen. Netwerken houdt eigenlijk niks anders in dan het leggen en onderhouden van contacten. Niks geforceerd en zeker niks neps aan! Het idee van netwerken is eigenlijk heel solidair: elkaar verder helpen en inspireren. Het is een wederzijdse uitwisseling. Want als jij de ander niet helpt kan je ook niet verwachten dat diegene jou wel helpt. Ga er dus bewust en secuur mee om. 


Netwerken kan zowel online als offline gedaan worden. Je hebt de bekende ´netwerkborrels’, die misschien wat confronterend over kunnen komen nog. Maar events zijn ook perfecte momenten om connecties met mensen te maken. Online kent iedereen vast wel LinkedIn, maar ook op ons Lead Your Future platform kan er genetwerkt worden! Zie je een interessant rolmodel op ons platform en heb je vragen voor haar? Stuur haar dan vooral een berichtje, daarvoor zijn ze er tenslotte! 


Een van de dingen die belangrijk zijn als je gaat netwerken is je mindset. Als je dingen heel groot en ingewikkeld maakt voor jezelf, stap je niet relaxt op iemand af om wat vrijblijvende vragen te stellen. Als jij oprecht geïnteresseerd bent in iemand of een concrete vraag hebt, willen ze met plezier een gesprek met je aangaan. Zij zijn tenslotte ook daar met de dezelfde intentie. 


Een ander punt dat belangrijk is voor netwerken is zelfonderzoek. Een netwerkgesprek aangaan is makkelijker als je goed weet wat je intentie is, wat wil je er uit halen? Ook helpt het als je weet wat jouw onderliggende (professionele) identiteit is. Wat zijn je sterke kwaliteiten? Wat is je passie? Waar zie jezelf over 2-5 jaar? Hoe beter jij dit allemaal weet, hoe preciezer je je netwerk kunt gebruiken. Maar stel je weet dit nog niet. Geen stress, dan kun je alsnog het gesprek aan gaan. Maar dan moet je misschien eerst op ontdekkingstocht gaan en met die intentie je gesprek voeren. Ook zou je deze vragen kunnen stellen als hulpvraag aan de persoon die je wil spreken. Het gesprek aangaan met mensen die allemaal verschillende beroepen hebben kan je wellicht helpen. 


Wat levert netwerken mij op? 

Zoals we al eerder schreven: netwerken is om elkaar verder te helpen. Maar verder te helpen met wat dan? Dat kan nog van alles zijn, bijvoorbeeld  het vinden van een leuke stageplek, iemand die een specialist zoekt op een bepaald gebied, iemand helpen met een onderzoek of deelnemen of bijdragen aan een interessant event dat georganiseerd wordt. Maar misschien de meest belangrijke van allemaal, netwerken is dé manier om een baan te vinden. 

Veel banen worden namelijk niet op vacaturesites geplaatst. Say what!? Ja echt, dus die leukste jobs waar jij op zit te wachten worden vaak al intern gevuld en zie jij nooit voorbij komen. Dit is precies waarom je netwerk zo belangrijk gaat zijn! Want stel nou, jouw netwerk is op de hoogte dat je een leuke nieuwe baan zoekt. Ze weten wat je skills zijn en wat je USP (unique selling point) is en er komt een perfecte vacature vrij in hun bedrijf of misschien via via. Dan kun je zomaar eens in aanmerking komen voor die positie, terwijl je daarvoor het bestaan er nog niet eens van wist! That's the magic of a good network. 


Hoe begin je met netwerken?

Maar hoe zet je die eerste stap dan? Dat is altijd wat spannend. Maar vergeet niet dat je onbewust al een netwerk hebt. Je hebt bijvoorbeeld je vrienden, studiegenoten, familie en docenten. Hou deze mensen dus op de hoogte van je loopbaan en waarnaar jij op zoek bent. Want wellicht kom je via hen al bij nieuwe kansen. Wat belangrijk is om niet te vergeten is dat kwaliteit boven kwantiteit gaat! Voeg online niet iedereen toe die je tegenkomt, maar kijk goed naar wat diegene jou kan brengen en wat jij aan diegene kan bieden. 


Bij Lead Your Future zijn we gek op doelen stellen. Ook bij netwerken kan dit goed van pas komen. Want wat wil je precies bereiken? Wat wil je van iemand weten? Of waarom ga je naar dit event? En als je dan die doelen stelt, maak ze dan ook meteen SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden, even googlen als je dit nog niet kent). 


Make a wishlist!
Wat ook kan helpen is een wishlist te maken van toffe bedrijven waar jij jezelf wel ziet werken in de toekomst. Ga eens kijken welke mensen daar werken, ken je toevallig iemand of via via? Organiseren ze events waar je naar toe kan gaan? Je kan ze zelfs gewoon een enthousiaste mail sturen of nog beter bellen (!) om eens te vragen of je een keertje vrijblijvend langs mag komen. Gewoon doen! Je hebt niets te verliezen toch? 


Netwerken draait om jezelf te laten zien. Je moet dus wel zichtbaar zijn. En dat kan erg spannend zijn. Wij bij Lead Your Future hebben dat ook nog altijd! Maar je zal zien dat het uiteindelijk mee valt en ook nog eens hartstikke leuk is. Waarschijnlijk voel je je daarna een stuk energieker en kan je jezelf een schouderklopje geven omdat je het toch maar weer gewoon gedaan hebt. 


Dus neem vooral de regie in eigen handen en ga er (digitaal) op uit en maak die connecties! Wij wensen je vooral veel plezier and don't forget, you Lead Your Future. ;)


Meer weten?

Heb je na het lezen van onze blog nog specifieke vragen over netwerken of heb je andere vragen? Stuur ons dan vooral een berichtje via instagram of mail ons op info@leadyourfuture.nl