Blog #9 - Waarom jij naar de stembus moet gaan.

Het is weer zo ver. 15,16 en 17 maart mogen we weer gaan stemmen en daardoor is heel Nederland weer in de ban van de verkiezingen.  Wij, jongeren, worden nog steeds gezien als ‘relatief slechte stemmers’. Bij de verkiezingen van 2017 kwam maar eenderde van de jongeren (18 t/m 24) hun stem uitbrengen, blijkt uit onderzoek van Ipsos. En dat vind ik best zonde. Want onze woke generatie, die vind van alles wel wat eigenlijk, dus waarom laten we onze stem dan niet horen? 

 

Als Lead Your Future vinden wij het belangrijk om jou te stimuleren om naar de stembus te gaan. Wat je keuze ook is. De politiek wordt vaak nog gezien als iets dat ver bij ons weg staat en alleen iets is dat gebeurd in Den Haag. Maar dat is natuurlijk niet zo. Achter de schermen gebeuren allerlei dingen die vaak niet in het nieuws voorbij komen maar wel effect hebben op ons leven. Je stem uit brengen op een partij waar jij achter staat heeft dus wel degelijk zin. 

 

Soms, zeker op tv, lijkt de politiek natuurlijk gewoon op een spelletje. Dat nu vooral gewonnen moet worden. Met veel empathische quotes en anekdotes, stellingen die een gevoelige snaar raken en lijsttrekkers die elkaar de haren in vliegen. Maar daar moeten we doorheen zien te prikken. We moeten het frame, wat elke politieke partij schets, even weghalen en alles van een afstandje bekijken. Bij jezelf afvragen hoe wil je dat Nederland eruit ziet? Wat wil je voor jezelf en voor het collectief? En op basis daarvan een partij uitzoeken die daarbij aansluit. 

 

Het lijkt of er een extra groot vergrootglas ligt op de verkiezingen dit jaar. Niet heel gek ook, als je bedenkt dat we in de grootste crisis zitten sinds de tweede wereldoorlog, ik ga het woord niet zeggen, maar het begint met een C. Hierbij opgeteld nog een toeslagen affaire wat leidt tot een demissionair kabinet en je hebt een interessante verkiezing. Zeker voor de oppositiepartijen. Plus puntje dit jaar? Die is er ook. Wat er zijn meer vrouwelijke lijsttrekkers dit jaar dan ooit. Van de 37 partijen die op het stembiljet staan, hebben er 10 daarvan een vrouw als lijsttrekker. Nog niet zoveel als wij graag zouden zien. But hey, it's a start

 

Maar hoe maak je die keuze nou?

Of de keuze dus niet breed genoeg is, zijn er maarliefst negen partijen bijgekomen sinds de verkiezingen van 2017.  We hebben nu de keuze uit 37 partijen. Dus er valt nogal wat te kiezen. Iemand keuzestress?

 

Gelukkig heb je diverse tools om je op weg te helpen om je keuze te maken,  Kieswijzer, Partijenwijzer, Youngvoice en Stemwijzer, allemaal hetzelfde idee maar dan net effe anders. Wij raden Young Voice aan omdat, de naam zegt het al, het toegespitst is op jongeren.   

 

Naast de verschillende online tools heb je ook veel andere initiatieven die je helpen met het maken van je keuze: 

  • De NOS op 3 heeft een serie aan filmpjes gemaakt waar alle partijen beknopt worden uitgelegd. In één uur tijd weet je grotendeels waar alle partijen voor staan en wat ze van plan zijn met ons land. Naast deze serie heeft NOS op 3 ook het verkiezingsprogramma waar lijsttrekkers in gesprek gaan met jongeren.
  • Ook Vice heeft weer hun rubriek  Kiezen met Vice  gemaakt waar ze in elke aflevering de lijsttrekker van de grootste partijen interviewen.
  • In Emma’s motie van Vertrouwen leer je de lijsttrekkers op een meer persoonlijke manier kennen.
  • Op het Instagram account van Glamour gaat hoofdredactrice Anke live met de lijsttrekkers.
  • Organisatie Stem op een Vrouw zet zich in voor meer vrouwen in de politiek.  “Wil jij meer vrouwen verkozen krijgen? Stem niet automatisch op de eerste vrouw op de lijst; zij komt dankzij haar hoge positie vaak toch al in de Tweede Kamer. Kijk juist wat lager naar de vrouwen die jouw stem hard nodig hebben. Een belangrijk hulpmiddel zijn de peilingen; deze schatten in hoeveel zetels een partij ongeveer krijgt, zodat je kunt zien welke vrouwen het zonder jouw stem misschien niet redden.” 
  • De podcast Polititia. Polititia is een wekelijkse podcast waarin Titia Hoogendoorn uit de kast komt als politiekn00b - iemand die te weinig van politiek weet. Samen met co-host en producer Daniël van de Poppe bespreekt ze actuele politieke onderwerpen met verschillende gast-experts.

 

Wij hopen zo je opweg te helpen met het maken van je keuze, wat die dan ook mag zijn. Dit gaat over jouw toekomst. Het land wat wij samen met elkaar moeten vormen en stemmen is daar de eerste stap bij. 

 

Laat je stem horen!