Blog #21 - Wat is een growth mindset?

BLOG #21 - Growth mindset: wat, hoe en waarom eigenlijk?

 

Een growth mindset, die twee woorden klinken heel cool, maar wat houden ze nou eigenlijk precies in? 

In deze blog kom je daar achter. Het is jaren geleden geïntroduceerd door Carol Dweck, internationaal psycholoog. Ze legt het in dit filmpje even kort uit. Lead Your Future heeft ook een podcast (‘Meet Your Future’ de podcast) waarbij aflevering #8 een interview met Ruth de Groot betreft die je alles over de growth mindset uitlegt. Beluister het hier. Hieronder leggen we je verder uit wat dit precies inhoudt, hoe je het jezelf aanleert en waarom je dit überhaupt zou doen.

 

Wat is het?

 

De vertaling van growth is groei en mindset staat voor ‘manier van denken’. Als je dit combineert heb je een manier van denken in het teken van groei. Dat is precies wat growth mindset ook inhoudt, best makkelijk hè? Oké, nu even wat concreter, want het blijven toch vage begrippen. Lead Your Future gelooft erin dat iedereen talent heeft. Ja, ook jij! Mensen met een growth mindset geloven dat zij zich altijd in al hun capaciteiten en talenten verder kunnen ontwikkelen. Je kunt eigenlijk nooit stoppen met leren en groeien. Zolang jij er maar voor werkt, dan komt het wel goed. Ook met de dingen waar jij denkt dat je niet zo goed in bent. Deze manier van denken is het tegenovergestelde van een fixed mindset. Fixed mindset betekent dat je erin gelooft dat de dingen die je kan al van tevoren bepaald zijn en dus ‘vast staan’ (fixed). Je kunt hier niks aan veranderen volgens hen. Dit zorgt er dus ook voor dat mensen met een growth mindset meer bereid zijn om te leren van hun fouten en kritiek te ontvangen dan mensen met een fixed mindset. Dat komt dus omdat je met een growth mindset het maken van fouten ziet als leermoment om weer door te groeien en te ontwikkelen.

 

Hoe leer ik het?

 

Hier zijn 6 tips die jou aanleren om gebruik te gaan maken van een growth mindset;

  1. Word je eerst bewust van welke mindset jij het meest/vaakst hebt. Denk terug aan keuzes die je gemaakt hebt en analyseer wat er veranderd kan worden.
  2. Iedereen maakt fouten, dat is menselijk. Denk bij kritiek of bij het maken van een fout niet ‘ik ben dom…’, maar zie het juist als leermoment. Een kans om ‘slimmer’ te worden. Probeer hierin geleidelijk te schakelen.
  3. Ga niet bij de pakken neer zitten als je ergens niet de beste in bent of niet het beste resultaat hebt behaald. Geef jezelf juist een compliment voor de inspanning die je ervoor hebt gedaan.
  4. Geef niet gelijk op als iets niet lukt. Oefening baart kunst, maar dat gebeurt dus niet als je na één keer proberen al opgeeft. Als je echt intrinsiek gemotiveerd bent om iets te laten lukken, dan kun je dat.
  5. Wees niet bang om hulp te vragen. Iedereen wil alles goed doen, maar dat kan nou eenmaal niet altijd. Schaam je dus niet om hulp te vragen als je het even niet meer weet, want hierdoor kom je juist verder en kun je groeien.
  6. Zie mensen waar je normaal ‘tegenop kijkt’ meer als rolmodellen. Zie hun prestaties niet als iets dat je niet kunt bereiken, maar focus je juist op wat jij ervan kunt leren.

 

Waarom zou ik willen leren? 

 

Allemaal leuk een aardig dat growth mindset, maar waarom zou ik het dan moeten leren? Waar is het belangrijk voor en wat heb ik er nou aan? 

Zoals Carol Dweck al onderzocht bij kinderen, is het heel belangrijk voor je ontwikkeling. Dit geldt echter ook voor jongeren en volwassen. Is er enige reden dat jij beter wilt worden in bepaalde zaken, dan zul je daar toch echt een growth mindset voor nodig hebben. Het hebben van deze mindset neemt ook bepaalde onzekerheid weg. Je leert jezelf namelijk aan om fouten te accepteren en daarnaast ook het feit dat je niet altijd gelijk de beste kunt zijn. Dit geeft je automatisch meer rust in je hoofd, omdat je niet gelijk in de stress hoeft te schieten dat je het allemaal niet kan. Maak je ook geen zorgen als het even niet lukt, een growth mindset is ook iets om aan te leren. Je kunt niet zomaar 1, 2, 3 schakelen. Maar het mooie van een growth mindset is dat je accepteert dat zelfs de growth mindset op zich iets is om aan te leren door het in de praktijk toe te passen en ervan te leren als er wat fout gaat.

 

Ben jij nou heel benieuwd geworden naar dit onderwerp en kun je er geen genoeg van krijgen? Kijk dan zeker eens rond op ons platform naar alle rolmodellen. Zij helpen je maar al te graag. En zoals we net hebben gezegd, hulp vragen is  key  om te groeien en te leren!