BLOG #5 - STRESS

 

We leven in een prestatiemaatschappij waarin de lat hoog ligt. Iedereen verwacht wat van je, je ouders, je docenten, je (toekomstige) werkgevers maar wie vooral wat van je verwacht is jezelf. Je wilt een goede student zijn, een goede vriendin, een goede dochter enzovoort. Omdat je dit allemaal zo goed mogelijk wilt doen, moet je daarom ook vooral in een keer de juiste keuze maken. Maar zo kan je snel opgebrand raken. Er is niet voor niets een sterk verband met de prestatiedruk die jongeren ervaren en de groeiende cijfers van jongeren die een burn-out krijgen. Dus de key question is, hoe kan je er voor zorgen dat je stress kan minimaliseren, zodat het niet je kop kost? 

 

Positieve en negatieve stress

 

Stress is trouwens niet altijd slecht. Er is ook positieve stress. Stress is positief als het je kan helpen groeien als persoon of het je helpt om een bepaald doel je bereiken. Het is een korte momentopname waar je stress ervaart, bijvoorbeeld de dagen voordat je een presentatie moet doen of net voordat je een sport prestatie moet leveren. Als het goed is verdwijnt het gevoel van stress zodra je het hebt gedaan. Als dit niet zo is en je springt meteen naar het volgende stressmoment kan dit negatieve stress worden. Negatieve stress is als je dit langdurig en overmatig voelt. Dit kan leiden tot een burn-out, je voelt je dan mentaal en fysiek uitgeput. 

Wat zijn de signalen dat je moet gaan oppassen? Bij een burn-out kan je het licht aan het einde van de tunnel niet meer zien. Je verliest je levensgeluk en je voelt je hopeloos over de situatie. Als dit je overkomt is het extra belangrijk dat je stappen terug zet en wellicht hulptroepen ingeschakeld.  

 

Je brein en stress

 

Hoe stress in je brein precies werk is als volgt. Als je in een situatie terecht komt waar je stress ervaart wordt een stressreactie in je hersenen geactiveerd. Deze reactie zorgt ervoor dat er stresshormonen worden aangemaakt, dit is adrenaline en cortisol. Deze stofjes zorgen ervoor dat je extra energie hebt voor het extra werk dat je lichaam moet verrichten. Als het stress moment voorbij is dan geven hersenen weer een signaal af dat ze kunnen stoppen met het produceren van de stofjes en kan je lichaam weer ontspannen. Bij langdurige stress wordt er dus teveel van die extra stofjes aangemaakt waardoor je brein constant ´aan´ staat en niet meer kan ontspannen. 

In de onderstaande video wordt goed geïllustreerd hoe stress precies werkt in ons brein en waar het allemaal effect op heeft.  

https://www.youtube.com/watch?v=WuyPuH9ojCE

 

Stress verminderen

Stress hebben om situaties of dingen waar jij totaal geen invloed op hebt (zoals een wereld pandemie) heeft geen zin. Dat kost je alleen maar energie en brengt je niks. Jouw directe gedrag kan de situatie niet veranderen dus waarom zou je jouw energie er aan verspillen om je zorgen te gaan maken? Het is makkelijker gezegd dan gedaan, dat weten wij ook maar probeer het toch eens toe te passen. Hoe je stress gevoelens kan minimaliseren zijn door  een aantal dingen in de gaten te houden en je kan bepaalde oefeningen doen. 

 

Zorg ervoor dat je balans houdt tussen werk/school en privé. Maak tijd voor je hobby's, vrienden en familie en je me-time

 

Ga op zoek naar de oorzaken van jouw stress. Weet je welke situaties jouw stress geven? Zo kan je je beter voorbereiden op die situatie of helemaal vermijden. 

 

Leer te herkennen wat jouw stresssignalen zijn. Wat doet je lichaam als je stress ervaart? Is het je ademhaling? Krijg je rugpijn? Wordt je duizelig? Als je dit ontdekt kan je sneller handelen naar je stress of om hulp vragen.   

 

De eerste meest effectieve activiteit die je kunt doen als je gestrest bent is bewegen, dit kan een diehard workout zijn maar ook gewoon buiten een wandeling doen of dansen in je slaapkamer. De tweede is mediteren met ademhalingsoefeningen. Naast deze twee heb je nog veel meer dingen die je kunt uitproberen zoals, het schrijven in een journal, een creatieve activiteit als tekenen of borduren, een warm bad nemen, lezen of luisteren van je favoriete muziek. Wat uit tientallen onderzoeken blijkt is dat een vast ritme en vaste rituele enorm helpen, hierdoor vergeet je namelijk niet dat je je tijd gebalanceerd moet indelen en ruimte maakt voor ontspanning.  

Wil jij meer leren over meditatie? Dan hebben we een kijktip voor je! In samenwerking met Headspace (de meditatie app) heeft Netflix een hele serie ontwikkelt waar je leert wat meditatie is, hoe het werkt en waarvoor het goed is. Aan het einde van elke aflevering is er een geleide meditatie die je kan volgen. Veel kijk plezier!

Heb jij vragen voor ons Lead Your Future team? 

Mail ons dan op info@leadyourfuture.nl