Persoonlijk leiderschap: dit levert het je op

Leiderschap is een eigenschap die niet een ieder bezit. Als je echt nadenkt over leiderschap gaat het om het proces waarbij jij als individu anderen beïnvloedt om een bepaald doel te bereiken. Een goede leider of iemand die leiderschap verricht is in staat om anderen te stimuleren en te motiveren maar vooral te inspireren. Het is natuurlijk heel fijn als je in bijvoorbeeld je werk of schoolomgeving een goede leider hebt die ervoor zorgt dat alle taken en doelen worden bereikt. Maar toch een hele fijne sfeer en drive creëert om werk gedaan te krijgen. Leiderschap is een kenmerk dat je niet alleen in een werkomgeving of school kunt toepassen maar ook voor jezelf. 

Deze maand stond de masterclass in het teken van ‘Persoonlijk leiderschap’. Tijdens de masterclass gingen wij aan de hand van een presentatie en een aantal opdrachten dieper in kaart op de manier waarop wij zelf persoonlijk leiderschap toepassen. Nu heb ik het woord wel een aantal keren genoemd, maar is het natuurlijk belangrijk dat je wel weet wat het is. Persoonlijk leiderschap gaat over de manier waarop je jezelf aanstuurt, doelen realiseert door je eigen kwaliteiten en talenten volledig te gebruiken. 

Makkelijk gezegd gaat het eigenlijk over regie nemen over jouw eigen leven. Zo kun je zowel privé als zakelijk bewuste keuzes maken zodat je je leven inricht en leidt zoals je dat voor ogen hebt. Als je erover nadenkt is het best wel spannend…. regie nemen over je eigen leven. Nadenken over de groei, dromen en ontwikkelingen die je wilt maken kan ook best heel lastig zijn. Toch is het een belangrijk aspect waar je ondanks de spanning mee bezig moet zijn. 

En dat kun je zelfs doen op een laagdrempelige manier. Het begint eigenlijk al met nadenken over de richting van je leven. Wat levert persoonlijk leiderschap je op?

  • inzicht in je persoonlijke gedragspatronen
  • je maakt makkelijker keuzes over je privé en werkleven
  • je krijgt inzicht over je belemmerende overtuigingen en laat deze los
  • je krijgt controle in situaties en omstandigheden die je eerst niet had

Nu we iets wat theoretisch zijn geweest, over wat persoonlijk leiderschap daadwerkelijk is en wat het je precies oplevert, gaan we nu een net iets andere richting op. Zoals bijna elke masterclass die ik heb bijgewoond was dit voor mij een hele openbaring.

Een openbaring is misschien net iets te overdreven, maar dit zette me wel aan het denken. Persoonlijk dingetje, ik ben al vrij lang bezig met mijn persoonlijke groei en ontwikkeling. De manier waarop ik denk, mezelf presenteer en nadenk over hoe ik mijn leven wil inrichten zoals ik dat voor me heb. Om heel eerlijk te zijn is dit een van de moeilijkste maar ook de meest leerzame reis die ik op dit moment meemaak (ieja, ik ben er nog altijd mee bezig). Jezelf ontwikkelen stopt eigenlijk nooit. 

Genoeg over de persoonlijke note, nu weer terug naar wat het precies met me deed en hoe het mij anders heeft laten denken. De eerste stap naar persoonlijk leiderschap is zelfkennis. Weten wat je goede maar ook minder goede kwaliteiten zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je ontdekt wat jij belangrijk vindt in het leven én in je werk. 

Als ik dan nadenk over hoe ik persoonlijk leiderschap of het hebben van meer regie over mijn eigen leven wil inzetten kan ik jullie deze tips meegeven:

  • Laat je keuzes niet beïnvloeden door je emoties. Dit is een lastige, maar realistisch denken helpt wel echt met het maken van de juiste beslissing.
  • Denk goed na over welke principes, drijfveren je meeneemt in je reis naar persoonlijk leiderschap. 
  • Niet alle momenten zijn roze kleuren en maneschijn, maar geniet vooral van het proces.
  • En als laatste; je kunt je alleen verbinden met mensen als je authentiek bent en blijft.  

Mijn reis is zeker niet jouw reis, maar ik hoop dat je door middel van mijn inzichten en kennis er wel iets aan over hebt gehouden.